Bladder EpiCheck za raka sečnega mehurja

Neinvazivni urinski test Bladder EpiCheck za:

– spremljanje mišično-neinvazivnega raka mehurja

– in diagnostiko in spremljanje Urotelijskega karcinoma gornjega urotrakta (UTUC)

Paciente, ki so bili operirani zaradi mišično neizvazivnega raka mehurja (NMIBC) čaka dolgotrajno spremljanje, saj se rak mehurja rad ponavlja. Zato je ključno redno spremljanje, ki pa je za bolnika predstavlja veliko obremenitev, saj so potrebne ponavljajoče se cistoskopije (včasih so kombinirane tudi s citologijo). Ta se kaže v številčnosti (od 5 pa do več kot 20) potrebnih cistoskopij, v spremljajočih stranskih učinkih (bolečine, krvavitve, vnetja).  Bladder Epicheck test tovrstne obremenitve lahko občutno zmanjša. V klinični praksi dolgoročnega spremljanja NMIBC se priporoča izmenična uporaba z cistokopijo (glej shemo 2prvič cistoskopija, drugič Bladder Epicheck itn.).

Prav zaradi visoke pogostosti ponovitev bolezni je nadzor nad NMIBC ključnega pomena. Trenutne mednarodne urološke smernice priporočajo uporabo cistoskopije in citologije navkljub dejstvu, da imata obe metodi svoje pomanjkljivosti, ki pa jih zanesljivo odpravlja Bladder Epicheck. Cistoskopija je uspešna pri odkrivanju zlasti nizkorizičnih oblik NMIBC kakršni so papilarni tumorji, dobro vidni pod lučjo cistoskopa.  Papilarni tumorji ne predstavljajo takojšnjega tveganja za bolnika, vendar jih je vseeno potrebno odstraniti. Cistoskopija pa velja za manj zanesljivo metodo detekcije pri slabo vidnem CIS, ki pa je vedno visokorizičen in je potreben takojšnjega zdravljenja). Tu se izkaže ravno Bladder EpiCheck, ki lahko z visoko gotovostjo napove pristornost visokorizične oblike raka, še z večjo gotovostjo (99%!) pa lahko ovrže njegovo prisotnost, bolniku prihrani cistoskopijo in omogoči miren spanec. Prisotnost hematurije (kri v urinu) ali obstoječe zdravljenje NMIBC s BCG (Baccilus Calmette Guerrin), ki negativno vplivata na sposobnost detekcije NMIBC s pomočjo cistoskopije in/ali citologije  ne ovirata testa Bladder Epichek, kar pomeni, da je test robusten in izredno zanesljiv.

Večina cistoskopij je ponavadi negativnih (cca. 90%) in s tem nepotrebnih., Nedavni razvoj medicinske diagnostike omogoča bistveno zmanjšanje števila in pogostosti invazivnih posegov (cistoskopij)

Več o Bladder EpiCheck testu

Test Bladder EpiCheck je preprost, objektiven test urina, ki zaznava vzorce metilacije DNA (16 različnih metilacijskih označevalcev), ki so povezani z urotelijskim karcinomom. Namenjen je za spremljanje ponovitve tumorja v povezavi s standardnimi diagnostičnimi postopki pri bolnikih, ki so že bili diagnosticirani s karcinomom mehurja in/ali urotelijskim karcinomom zgornjih sečil. Poleg tega je Bladder EpiCheck namenjen kot pomoč pri zaznavanju karcinoma mehurja in urotelijskega karcinoma zgornjih sečil (UTUC) pri bolnikih s hematurijo in/ali drugimi simptomi sečil in/ali najdbami, ki kažejo na sum na malignost, v povezavi s standardnimi diagnostičnimi postopki.

Test analizira komaj opazne spremembe v markerjih DNA metilacije, značilne za bolezen, kar omogoča odkrivanje 92%1 visokorizičnih rakov (izključujoč  Ta-LG). Izredno pomembno je namreč  diagnosticirativisokorizični rak2, ki je agresiven in bi najverjetneje napredoval v mišično invazivni rak, v primeru, da ga ne bi  zdravili takoj.

Test Bladder EpiCheck je dokazal negativno napovedno vrednost (NPV) 99%1 za visokorizični rak na mehurju, kar pomeni, da ob prejemu negativnega rezultata s testom Bladder Epicheck obstaja 99%1 verjetnost, da visoko rizični rak ni prisoten.

Bladder EpiCheck je objektiven molekularni test, kar pomeni, da se ne zanaša na človeško interpretacijo. Rezultat za prisotnost raka na mehurju je podan v binarni obliki (pozitiven / negativen), dodatno pa je podan še številčni rezultat EpiScore med 0-100.(meja za pozitive n rezultat je 60)

Biomarkerski test Bladder Epicheck je zanesljivo diagnostično orodje v rokah urologa:

 • Pri cistoskopiji in lahko varno zmanjša število bolnikovih obiskov v bolnišnici.
 • Pri zmanjšanju obremenitev za pacienta (izmenična uporaba citoskopije/ citologije in Bladder Epicheck-a)
 • Pri nedoločenem rezultatu cistoskopije/citologije (kadar zdravnik ne more ne določiti ne ovreči ponovitve raka na mehurju)
 • ob sumu na prisotnost raka v zgornjem delu urinarnega trakta (UTUC)
 • kadar bolnik zavrne invazivno cistoskopijo

Bladder EpiCheck za diagnostiko in spremljanje urotelijskega carcinoma gornjega urotrakta (UTUC)

Diagnostika in spremljanje urotelijskega karcinoma zgornjih sečil (UTUC) se lahko sooča s številnimi izzivi:

 • Anatomska kompleksnos, ki lahko otežuje pridobivanje zadostnih vzorcev tkiva za diagnozo in spremljanje. Biopsije in slikovne tehnike lahko omejujejo natančno ocenjevanje obsega in stopnje UTUC.
 • Invazivni diagnostični postopki: Pridobivanje vzorcev tkiva za dokončno diagnozo pogosto zahteva invazivne postopke, kot so ureteroskopija ali perkutana biopsija. Ti postopki nosijo tveganje za zaplete, vključno s krvavitvami, okužbami in poškodbami sečevodov. Usklajevanje potrebe po pridobivanju natančnih diagnostičnih informacij s potencialnimi tveganji invazivnih postopkov je lahko izziv.
 • Omejitve pri vzorčenju: UTUC lahko vključuje več lezij, kar pomeni, da se tumorji lahko pojavljajo na več lokacijah zgornjega sečilnega trakta. Pridobivanje reprezentativnih vzorcev tkiva iz vseh tumorjev je lahko težavno, obstaja tveganje za napake pri vzorčenju ali spregled manjših lezij, kar lahko privede do nepopolnih diagnostičnih informacij.
 • Heterogenost in napredovanje: UTUC se lahko razlikuje glede na značilnosti tumorjev in agresivnost. Nekateri UTUC-i so lahko nizke stopnje in počasi rastoči, medtem ko so drugi lahko visoke stopnje in hitro napredujoči. Spremljanje napredovanja in ocenjevanje tveganja za ponovitev lahko predstavlja izziv zaradi variabilnosti obnašanja UTUC.
 • Omejitve slikovnih metod: Slikovne tehnike, kot sta računalniška tomografija (CT) urografija ali slikanje z magnetno resonanco (MRU), se pogosto uporabljajo pri diagnozi in spremljanju UTUC. Vendar pa te slikovne tehnike lahko omejujejo odkrivanje majhnih lezij, oceno značilnosti tumorjev in natančno določanje stopnje UTUC. Izboljšanje občutljivosti in specifičnosti slikovnih tehnik za UTUC je aktivno področje raziskav.

Bladder EpiCheck test je trenutno edini biooznačevalski test, ki omogoča mnogo lažjo in zanesljivejšo diagnostiko in spremljanje UTUC. Urolog se lahko, glede na klinično sliko pacienta, odloči za odvzem vzorca iz mehurja ali uretre, pri čemer so rezultati na vzorcu iz uretre še zaneljivejši.

Zdravnik lahko doda Bladder EpiCheck vsem testom urina, ki so rizični za UTUC:

– Spremljanje NMIBC visokega tveganja

– Pri diagnostiki UTUC

– Pri spremljanju UTUC

Praktični nasveti bolniku pred obiskom zdravnika

Ko se soočimo z diagnostiko v smeri odkrivanja raka, ali pa odhajamo na pregled po kirurški odstranitvi raka, je bolnikom težko, saj so pod stresom in imajo mnogokrat težave s postavljanjem vprašanj zdravniku o svojem zdravstvenem stanju, kar je popolnoma razumljivo. Zato ponavadi odhajajo od zdravnika z mnogo neodgovorjenimi vprašanji, ki jih lahko bremenijo še naprej. Priporočamo vam, da se v diagnostiko oz. v zdravljenje vključite proaktivno, saj boste bolje informirani in tako lažje sprejemali odločitve o poteku zdravljenja skupaj s svojim zdravnikom.

Preberite več…

Sklici

Študije

 • The Bladder EpiCheck Test as a Non-Invasive Tool Based on the Identification of DNA Methylation in Bladder Cancer Cells in the Urine: A Review of Published Evidence (Mancini M, Righetto M, Zumerle S, Montopoli M, Zattoni F.): https://www.mdpi.com/1422-0067/21/18/6542/htm
 • Feasability of the Epicheck test in upper urinary tract tumor: Interim analysis of a prospective trial (Boissier R, Territo A, Gallioli A, Vanacore D, Saitta G, Martinez C, Bevilacqua G, Meneghetti I, Tallè M, Montaño Roca B.E, Gaya J.M, Palou, Breda A.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2020/07/9.-Boissier-et-al.-Feasibility-of-the-Epicheck-test-in-upper-urinary-tract-tumor-Interim-analysis-of-a-prospective-trial.pdf
 • The diagnostic accuracy of Bladder EpiCheck in high-risk population (Racioppi M, Di Gianfrancesco L, Ragonese M, Palermo G, Sacco E, Bassi P.F.): vnucleix.com/wp-content/uploads/2020/07/8.-Racioppi-et-al.-The-diagnostic-accuracy-of-Bladder-EpiCheck-in-high-risk-population.pdf
 • Methylation study of the Paris system for reporting urinary (TPS) categories (Pierconti F, Martini M, Cenci T, Fiorentino V, Sacco E, Bientinesi R, Pugliese D, Lacovelli R, Schinzari G, Maria Larocca L, Bassi P.F): https://jcp.bmj.com/content/early/2020/06/11/jclinpath-2020-206633
 • Comparison of 2 new real-time polymerase chain reaction-based urinary markers in the follow-up of patients with non-muscle-invasive bladder cancer (Trenti E, Pycha S, Mian C, Schwienbacher C, Hanspeter E, Kafka M, Spedicato G, Vjaters E, Degener S, Pycha A, D’Elia C.):  https://nucleix.com/wp-content/uploads/2020/07/Comparison-of-2-New-Real-Time-P..pdf
 • Bladder EpiCheck In High-Risk Population (Bassi P.F. , Gianfrancesco L. , Ragonese M. , Palermo G. , Pierconti F. , Martini M. , Racioppi M.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2020/07/4.-GianFranco-et-al.-Bladder-EpiCheck-in-high-risk-population.pdf
 • Genomic subtypes of Bladder Cancer with distinct methylation profiles could be better identified by the Bladder EpiCheck test as compared to cystoscopy/urine cytology (Righetto M, Zumerle S, Barcaro F, Saponaio M, Montopoli M, Ragazzi E, Pagano F, Zattoni F, Mancini M): https://www.eu-openscience.europeanurology.com/article/S1569-9056(19)33362-7/fulltext
 • A new ultrasensitive assay for detection of hypermethylated tumor DNA in liquid biopsies (Frumkin D, Shuali A, Savin O, Hamoy O, Wiener A, Knirsh R, Gadish T, Axelrad N, Benbenishty A, Elimelech T, Wasserstrom A): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2020/01/poster10_v06.pdf
 • The usability of cytological and molecular tests in pre-clinical diagnostics of non-invasive urothelial carcinoma. Case study. (Kaluzewski T, Przybylski G, Szwalski J, Rozniecki M, Jedrzejczyk A, Szewczyk D, Morel A, Owczarek M, Bednarek M, Grabiec M, Kaluzewski B.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2020/01/Kaluzewski.-Bladder-EpiCheck-case-study-poster-ECA-2019.jpg
 • Diagnostic predictive value of the Bladder EpiCheck test in the follow-up of patients with Non-muscle-invasive bladder cancer (Trenti E, D’Elia C, Mian C, Schwienbacher C, Hanspeter E, Pycha A, Kafka M, Degener S, Danuser H, Roth S, Pycha A.): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31154670/
 • Performance of Bladder EpiCheck for NMIBC monitoring updated results of a European multi-center study (Lozano F, Morote J, Leibovitch I, Cornel EB, Baard J, Gakis G, Alvarez-Maestro M, Van Valenberg H, Sternberg I, Willemsen E, Albers LF, Hegemann ML, Paitan Y, Witjes JA.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2019/07/Bladder-EpiCheck-EU-study-update-AUA19.pdf
 • Performance of Bladder EpiCheck for NMIBC monitoring-updated results of a European multi-center study (Lozano F , Morote J, Leibovitch I, Cornel EB , Baard J, Gakis G, Alvarez-Maestro M, Van Valenberg H, Sternberg I, Willemsen E, Albers LF, Hegemann ML, Paitan Y, Witjes JA.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2019/05/EAU19_POSTER-FINAL.pdf
 • Diagnostic accuracy, clinical utility and influence on decision‐making of a methylation urine biomarker test in the surveillance of Non‐muscle‐invasive bladder cancer (D’Andrea D, Soria F ,Zehetmayer S, Gust KM ,Korn S, Witjes JA, Shariat SF.): https://bjui-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bju.14673
 • Diagnostic predictive value of the Epicheck Test in the follow up of patients with Non-muscle-invasive bladder cancer (NMIBC) (Trenti E, D´Elia C, Mian C, Schwienbacher C, Hanspeter E, Pycha A, Degener S, Danuser H, Roth S, Pycha A.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2019/05/Bolzano-results-poster-SIURO-2019.pdf
 • Towards the future of upper tract urothelial carcinoma surveillance: lessons learnt from bladder cancer urinary biomarkers (Gallioli A, Boissier R, Territo A, Breda A.): https://link.springer.com/article/10.1007/s00345-018-2611-1
 • Lung EpiCheck-results of the training and test sets of a methylation-based blood test for early detection of lung cancer(Chorostowska-Wynimko J, Horváth I, Shitrit D, Eisenberg VH, Stav D, Levy Faber D, Jansen MAM, Raviv Y, Panagoulias V, Rudzinski P, Izbicki G, Ronen O, Goldhaber A, Moalem R, Arber N, Shahien R, Haas I, Gaga M.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2019/05/IASLC-2018-poster-final-lung-cancer.pdf
 • Performance of the Bladder EpiCheck methylation test for patients under surveillance for Non–muscle-invasive bladder cancer: Results of a multicenter, prospective, blinded clinical trial (Witjes JA, Morote J, Cornel EB, Gakis G, F. Johannes P. van Valenberg, Lozano F, Sternberg IA, Willemsen E, Hegemann ML, Paitan Y, Leibovitch I.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2018/03/Bladder-EpiCheck-EU-multicenter-study-EUO-2018-4.pdf
 • Molecular urine cytology –Bladder EpiCheck is a novel molecular diagnostic tool for monitoring of bladder cancer patients (Leibovitch I, Wasserstrom A, Frumkin D, Dotan Z, Bukin E, Gadish T, Hanuka S, Knirsh R, Darawsha A.E): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2019/07/EpiCheck-bladder-poster-AUA-2016.pdf
 • DNA methylation-based urine assay for detection and monitoring of bladder cancer (Ramon J, Dotan Z, ElhalimDarawsha A, Leibovitch I.): https://nucleix.com/wp-content/uploads/2019/07/EpiCheck-bladder-poster-AUA-2014.pdf
 • Demonstration of DSI-semen—A novel DNA methylation-based forensic semen identification assay (Wasserstrom A, Frumkin D, Davidson A, Shpitzen M, Herman Y ,Gafny R.): https://www.fsigenetics.com/article/S1872-4973(12)00193-7/pdf
 • DNA methylation-based forensic tissue identification (Frunkin D, Wasserstrom A, Budowle B, Davidson A.): https://www.fsigenetics.com/article/S1872-4973(10)00191-2/fulltext
 • Laukhtina et al. Eur Urol Oncol 2021 Dec;4(6):927-942; and corrigendum at Eur Urol Oncol. 2022 Jan 19;S2588-9311(22)00004-9.

Stopite v stik z nami

Tukaj smo, da vam pomagamo in svetujemo. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja.